Nissan GT-R modeljaar 2017: nog krachtiger en verfijnder dan ooit

 

_2017_gt_rRoelofarendsveen, 12 oktober 2016 – De Nissan GT-R voor modeljaar 2017 – die in maart zijn werelddebuut maakte tijdens de New York International Auto Show – ziet er vanbinnen en vanbuiten zeer opwindend uit. Bovendien is zijn rijgedrag aanzienlijk verbeterd dankzij het versterkte onderstel en het toegenomen vermogen van de twinturbo 3,8-liter V6-motor. De nieuwe GT-R biedt daarbij ook meer comfort, met een verfijning die je zelden ziet in een sportauto van dit kaliber. Alles bij elkaar is de Nissan GT-R ingrijpender gewijzigd dan ooit sinds hij in 2007 op de markt kwam.

DESIGN
Exterieur
De Nissan GT-R is ook uiterlijk aangescherpt, waardoor de toch al onderscheidende sportauto nu extra stijlvol oogt. De neus is voorzien van een opnieuw vormgegeven motorkap, voorbumper, dagrijverlichting en een nieuwe mat verchroomde “V-motion”-grille. De kenmerkende grille is vergroot om de toestroom van koellucht naar de motor te verbeteren zónder dat dat extra luchtweerstand oplevert. De nieuwe motorkap heeft een stevigere constructie. Doordat de motorkap nu minder vervormt, draagt hij bij aan de verbeterde aerodynamica aan de voorkant bij snelheden vanaf 200 km/uur.

Vrijwel alle uiterlijke wijzigingen aan de GT-R hadden tot doel de aerodynamica te verbeteren. Specifiek op drie gebieden: neerwaartse kracht, reductie van luchtweerstand en betere koeling. Het hoofddoel was de stroming van koellucht te optimaliseren, maar niet als gevolg daarvan de luchtweerstand te verhogen.
Ook de vorm van de voorspoiler is gewijzigd en de spoiler is een paar millimeter verdiept. Dat verbetert de luchtstroom langs de onderrand, terwijl de grondspeling gelijk is aan die van het vorige model. De aangepaste vorm van de spoiler en de dorpels beperkt de hoeveelheid lucht die onder de auto wordt gezogen, zodat GT-R nog stabieler is. Ook de C-stijlen zijn nieuw vormgegeven, zodat het bovenste gedeelte minder luchtwervelingen veroorzaakt.

De achterzijde van de Nissan GT-R wordt zoals altijd gekenmerkt door de dubbele ronde achterlichten. Een zilvergrijze diffuser en nieuwe ventilatieopeningen bij de vier titanium uitlaatmonden verbeteren de aerodynamica. Verder loopt de lijn tussen de carrosserie en het zwarte paneel iets hoger, zodat de GT-R nog breder en agressiever oogt. De achterbumper heeft zijn vormgeving gemeen met die van de GT-R NISMO, voor een betere geleiding van de lucht onder de achterzijde van de auto. Daardoor beïnvloeden de uitlaatgassen en de luchtstroming rond de achterzijde van de auto elkaar minder en wordt de warmte van de uitlaat beter afgevoerd.

De fraaie, gesmeed aluminium wielen met Y-vormige spaken van het merk RAYS zijn ook nieuw ontworpen, voor een betere balans, minder gewicht en een grotere stijfheid.

Interieur
Met een perfecte afwerking en fraaie materialen biedt het interieur van de nieuwe GT-R een ongeëvenaard comfort en uitstekende praktische bruikbaarheid. Het interieur is ruimer en luxueuzer. Het met nappa van de hoogste kwaliteit beklede dashboard benadrukt de breedte. De vormen van het instrumentenpaneel en de middenconsole zijn op de bestuurder gericht. De laag zacht materiaal onder de bekleding is dunner om gewicht te besparen, terwijl het oppervlak nog steeds uitgelezen verfijnd aanvoelt. Bovendien is het leder overal in het interieur bijzonder kunstig aan elkaar gestikt door gespecialiseerde vaklieden.

De indeling het dashboard is vereenvoudigd en verbeterd. Het aantal knoppen voor het navigatiesysteem en de geluidsinstallatie is verminderd van 27 tot 11. De navigatie en de bediening ervan is ook iets lager in het dashboard geplaatst, zodat die eenvoudiger te bedienen zijn. Tegelijkertijd is het uitzicht voor de voorste inzittenden verbeterd. Het navigatiesysteem is opnieuw vormgegeven en de draaiknoppen zijn vervaardigd van massief aluminium voor een prettigere bediening. Een 8-inch touchscreen met grotere iconen maakt het gemakkelijker om het audiosysteem, de navigatie, de telefoon en andere infotainmentsystemen te bedienen.

Andere handige voorzieningen zijn de multifunctionele meter. De bestuurder kan die naar behoefte aanpassen voor de weergave van specifieke variabelen op het gebied van prestaties en informatie over de temperatuur van de koelvloeistof, de (transmissie)olie, de turbodruk et cetera.

De schakelpeddels zijn nu direct achter het opnieuw ontworpen stuurwiel geplaatst en niet meer aan de stuurkolom. Daardoor kan de bestuurder ook midden in een bocht overschakelen naar een andere versnelling van de zestrapstransmissie met dubbele koppeling, zonder zijn hand van het stuur te nemen.

De rugleuning van de voorstoelen in de versies Premium en Pure zijn opnieuw ontwikkeld voor meer comfort en ondersteuning. De schuimlaag is opnieuw opgebouwd om het bovenlijf beter in positie te houden en vermoeidheid te voorkomen. En door een nieuwe positionering van de steundraden in het frame is het aantal drukpunten op het lichaam verlaagd, evenals het gewicht van de leuning.

TECHNIEK
Twinturbo V6-motor
Het vermogen van de 3,8-liter twinturbo V6-motor met 24 kleppen met 15 kW (20 pk) toegenomen ten opzichte van de vorige versie. De motor levert 419 kW (570 pk) bij 6.800 t.p.m., wat voor een deel te danken is aan de verhoogde turbodruk en het ontstekingssysteem dat per cilinder afzonderlijk wordt aangestuurd. Dat systeem was tot nu voorbehouden aan de GT-R NISMO. Door de aanpassingen is de acceleratie in het middentoerengebied (vanaf 3.200 t.p.m.) nog sneller en wordt het maximumkoppel over een breder toerengebied afgegeven. En doordat de exacte timing van de ontsteking per cilinder gebeurt, treedt veel minder ongecontroleerde detonatie plaats en zijn de uitlaatgassen veel schoner dankzij een completere verbranding.

De intern ‘VR38DETT’ genoemde motor is voorzien van cilinderwanden met een plasmalaag (dus er zijn geen gietijzeren bussen) voor vermindering van frictie en gewicht, betere koeling, meer vermogen en minder brandstofverbruik. De motor is ook voorzien van een symmetrisch in- en uitlaatspruitstuk met twee turbo’s, een secundair luchtbeheerssysteem voor minder emissies bij een koude start, een oliekoelsysteem met thermostaat, een spoelpomp voor een constante toevoer van olie naar de turbo’s en een ‘wet and dry sump’-smeersysteem.

Elke motor is compleet met de hand gebouwd, in een speciale ‘clean room’ en door zorgvuldig getrainde TAKUMI-motorspecialist. Aan de voorzijde van de motor zit een aluminium plaat met de naam van de motorbouwer.

Ook nieuw is het titanium uitlaatsysteem dat beter bestand is tegen de hitte van de uitlaatgassen. Het systeem omvat een luchtinlaat aan de onderzijde van de auto, net voor de demper, die lucht naar de diffuser aan de achterzijde van de auto leidt om de demper te koelen en hete lucht af te voeren.

Transmissie met dubbele koppeling
Het schakelmechanisme van de sequentiële zestrapstransmissie met dubbele koppeling is verbeterd en verfijnd. Als de auto bijvoorbeeld vanuit stilstand langzaam versnelt, schakelt de transmissie soepeler van 1 naar 2.
Voorheen werd in die situatie het motorkoppel gereduceerd, wat soms voor een wat trage reactie zorgde. In de vernieuwde Nissan GT-R wordt onder dezelfde omstandigheden het koppel niet gereduceerd, waardoor de acceleratie ook met weinig gas geven soepel verloopt. Bovendien is de uitlaat beduidend stiller, wat onder dagelijkse omstandigheden prettiger is. Wanneer onbelast wordt gereden, bijvoorbeeld in de stad of over een parkeerterrein, schakelt de transmissie stiller.

ATTESA E-TS All-Wheel Drive
Het motorvermogen wordt naar de vier wielen overgebracht via ’s werelds eerste onafhankelijke transaxle, die Nissan ATTESA E-TS vierwielaandrijving noemt. Tijdens normaal rijden gedraagt de GT-R zich als een achterwielaangedreven auto en wordt alle koppel aan de achterwielen afgegeven. Maar de verdeling kan traploos wijzigen tot 50:50, onder invloed van snelheid, dwarsversnelling, stuurhoek, bandenslip, wegoppervlak en gierhoek.
Een speciaal voor de GT-R ontwikkelde gierhoekcontrole meet het verschil tussen de gierhoek die berekend is op basis van de stuurhoek en de feitelijke gierhoek die is vastgesteld door de gierhoeksensor en de G-krachtsensor. Vervolgens past het systeem de koppelverdeling aan.
In de Premium Midship Platform voertuigarchitectuur van de GT-R is de transmissie, het tussendifferentieel en de eindoverbrenging aan de achterzijde van de auto geplaatst, zónder toepassing van traditionele cardanassen. Daardoor werkt de achterwielophanging onafhankelijk en is de gewichtsverdeling optimaal voor maximale grip van de banden.

Ontwikkeling van carrosserie en onderstel
Voor modeljaar 2017 heeft Nissan de prestaties en de rijeigenschappen van de GT-R naar een nóg hoger niveau gebracht. De wielophanging is verfijnd en de carrosserie is versterkt. Dat zorgt samen voor een betere wegligging en een grotere stabiliteit.

Verbeteringen aan het frame rond de voorruit zorgen voor een grotere stijfheid van de voorzijde van de carrosserie. Daardoor is de precisie bij het insturen in bochten groter. Verstevigingen rond de bagageruimte maken de achterzijde van de GT-R eveneens stijver. Daardoor is de auto als geheel beter in balans.

Het speciale – door de bestuurder instelbare – Bilstein DampTronic schokdempersysteem maakt gebruik van de informatie van diverse systemen aan boord en past continu de demping aan. Het systeem is verbeterd met nieuwe kleppen, waardoor er minder verlies door inwendige weerstand optreedt. Ook stijvere bevestigingspunten voor de wielophanging verbeteren de stabiliteit in bochten en de reacties bij het insturen van een bocht. Daardoor kunnen de wielen zwaarder worden belast zonder dat dat ten koste gaat van de grip.

Net als in de vorige versie van de GT-R biedt het DampTronic-systeem de bestuurder drie keuzemogelijkheden: Comfort voor optimale souplesse van de wielophanging, Normal en R. Ook voor het Vehicle Dynamic Control en de handmatig bediende transmissie zijn deze drie standen beschikbaar.
Voor modeljaar 2017 bieden de standen Comfort en R extra sportiviteit en souplesse. Dankzij de grotere stijfheid van de auto zijn in de stand R dezelfde gierhoeken bereikbaar met minder stuurbeweging, zodat de feedback van de besturing helderder is. De Comfort-instelling van de wielophanging beperkt de verticale G-krachten in vergelijking met de Normal-stand. Een snelheidsafhankelijk bekrachtigde tandheugelbesturing met een aluminium tandheugel, bevestiging op vier punten en stijve ophangrubbers biedt snellere stuurreacties tijdens snel rijden, vraagt minder kracht in de stad en geeft optimale feedback op de snelweg.

Op het testcircuit toonde de nieuwe GT-R een uitzonderlijke stabiliteit in bochten: hij legde de slalom vier procent sneller af dan het vorige model. En ook zijn rechtuitstabiliteit op hoge snelheid (250 km/uur) is sterk verbeterd terwijl minder stuurcorrecties nodig zijn.

Optimaal remvermogen wordt geleverd door Brembo-monoblok-remklauwen met zes zuigers aan de voorzijde en vier zuigers aan de achterzijde, en volledig zwevende, geventileerde en tweedelige Brembo-remschijven met een diameter van 15,35 inch voor en 15 inch achter. De remblokken met een laag staalgehalte en een hoge stijfheid zorgen voor een enorm remvermogen en minimale fading. De remklauwen zijn radiaal gemonteerd, zoals in de racerij gebruikelijk is, om vervorming onder extreme omstandigheden te voorkomen.

Met de verhoogde structurele stijfheid van carrosserie en onderstel, een efficiëntere wielophanging en banden met hogere laterale stijfheid beloont de Nissan GT-R met een betere wegligging, wendbaarheid, stabiliteit en comfort dan ooit tevoren.

Prettiger geluid met minder rijgeluiden en vibraties (NVH)
Door ongewenste geluiden te onderdrukken en tegelijk de prettige geluiden te benadrukken – vooral de geluiden van het open uitlaatsysteem van de GT-R die de hartslag doen verhogen – stimuleert de nieuwe Nissan GT-R de zintuigen als nooit tevoren. Desondanks is het in het interieur tijdens normaal rijden beduidend stiller.

De Active Noise Cancellation (ANC) herkent en onderdrukt ongewenste, laagfrequente geluiden via strategisch geplaatste microfoons in het interieur en maskeert die via speciale speakers en een geluidsgolf met dezelfde amplitude.
Verbeterde geluidsisolatie achter het dashboard, een akoestische voorruit en isolatiemateriaal in de achterspatborden zijn aangebracht om ongewenst geluid vanuit zowel de motorruimte als van de achterbanden te onderdrukken. Verder onderdrukt een elektronische klep in het titanium uitlaatsysteem resonanties in de dempers die een dreunend geluid veroorzaken. ANC en de elektronische klep in het uitlaatsysteem elimineren dit probleem door de lage frequenties onder controle te houden.

Dankzij de montage van nieuwe titanium dempers met een elektronische klep brengt het Active Sound Enhancement-systeem (ASE) het motorgeluid direct naar het interieur van de GT-R. ASE registreert de frequentie en het volume van bepaalde geluiden (bijvoorbeeld het uitlaatgeluid) en vergelijkt dat met objectieve informatie omtrent toerental en andere essentiële voertuiginformatie. Het bewerkt het geluid via de versterker van het geluidssysteem en brengt het via de speakers in het interieur.

De bestuurder kan het geluid instellen aan de hand van de diverse voertuiginstellingen – Normal, Comfort en R. Er is ook een schakelaar waarmee het uitlaatgeluid bij het starten van de motor kan worden beperkt. Door die knop voor de start in te drukken, sluit een elektronische klep in het uitlaatsysteem voor de start en tijdens het begin van de rit bij lage toerentallen. De klep maakt een verschil van 10 dB – een aanzienlijk verschil voor het menselijk gehoor.

VEILIGHEIDSTECHNIEK
Behalve extra veiligheid voor inzittenden dankzij de verhoogde structurele stijfheid van de carrosserie, biedt de nieuwe Nissan GT-R standaard diverse veiligheidsvoorzieningen. Nissans Advanced Air Bag System (AABS) omvat aanvullende tweetraps airbags met gordel- en stoelsensors die mede de mate bepalen waarin de airbags worden opgeblazen. Verder zijn er twee aanvullende zijairbags die zijn geïntegreerd in de zijkant van de voorstoelen, zodat ze meebewegen met de positie van de inzittenden als die hun stoel verstellen. Ook zijn er aanvullende gordijnairbags in het dak, een energie absorberende stuurkolom en het LATCH-systeem, waarmee kinderzitjes die hiervoor geschikt zijn, solide kunnen worden bevestigd zonder dat daarvoor de veiligheidsgordels gebruikt moeten worden.

Andere standaard veiligheidsvoorzieningen zijn Advanced Vehicle Dynamic Control (VDC) stabiliteitscontrole met drie keuzemogelijkheden (Normal, R-Mode, Off), Electronic Traction Control System (TCS), Anti-Lock Braking System (ABS) en Electronic Brake force Distribution (EBD), RearView Monitor, Tire Pressure Monitoring System (TPMS) en automatisch in- en uitschakelende verlichting.

GESCHIEDENIS
Oorspronkelijk kwam de Skyline GT-R in Nissans modellengamma als een visitekaartje van Nissans kwaliteiten op het gebied van geavanceerde technologie en prestaties. Inmiddels is het een icoon, niet alleen voor liefhebbers, maar ook buiten de autowereld, want de auto speelt ook een rol in succesvolle films en videogames.

Eerste generatie (1969-1972)
De productieversie van de geheel nieuwe GT-R debuteerde in de herfst van 1968 op de Tokyo Motor Show en kwam in februari 1969 op de markt. De motor van de GT-R was de S20, een afgeleide van de sportieve motor uit de R380, met een dubbele bovenliggende nokkenas (DOHC) en 24 kleppen. De GT-R pakte zijn eerste overall racewinst in de JAF Grand Prix in 1969. De eerste GT-R stond bekend om zijn sprintvermogen over 400 meter, met een tijd van 16,1 seconden en zijn topsnelheid van 200 km/uur.

Specificaties

 

Lengte x breedte x hoogte: 4.395 x 1.610 x 1.385 mm
Wielbasis: 2.640 mm
Spoorbreedte (v/a): 1.370/1.365 mm
Gewicht: 1.120 kg
Motor: S20 (zescilinder lijnmotor, DOHC, vier kleppen per cilinder)
Maximumvermogen: 118 kW bij 7.000 t.p.m.
Maximumkoppel: 177 Nm bij 5.600 t.p.m.
Wielophanging: veerpoten/getrokken wieldraagarmen
Remmen (v/a): schijven/trommels
Banden (v/a): 6.45-14-4PR

Technische hoogtepunten
•    ‘s Werelds eerste in serie geproduceerde DOHC-motor met vier kleppen per cilinder.
•    Sportieve techniek en voorzieningen zoals besturing met variabele overbrenging, McPherson-voorwielophanging en getrokken wieldraagarmen achter, limited slip differentieel (LSD), kuipstoelen en een brandstoftank van 100 liter.

Hoogtepunten uit de autosport
•    52 races gewonnen in het Japanse toerwagenkampioenschap, waarvan maar liefst 49 opeenvolgend.

Tweede generatie (1973)
De tweede generatie van de GT-R werd in november 1972 gepresenteerd en was vanaf januari 1973 te koop. Deze versie werd eveneens aangedreven door een zescilinder lijnmotor met 24 kleppen en DOHC (S20). Dit was ook een van de eerste Japanse auto’s met schijfremmen rondom. Zijn geavanceerde techniek gaf hem uitstekende prestaties, waardoor hij populair was bij sportieve rijders. De productie stopte echter al na tweehonderd exemplaren omdat strengere emissie-eisen warden ingevoerd in Japan.

Door zijn uitstekende prestaties, fraaie carrosserie en lage productieaantal is de GT-R van de tweede generatie een zeer gezochte en waardevolle auto voor verzamelaars.

Specificaties

Lengte x breedte x hoogte: 4.460 x 1.695 x 1.380 mm
Wielbasis: 2.610 mm
Spoorbreedte (v/a) 1.395/1.375 mm
Gewicht: 1.145 kg
Motor: S20 (1.989 cm3 zescilinder lijnmotor, DOHC, vier kleppen per cilinder)
Maximumvermogen: 118 kW bij 7.000 t.p.m.
Maximumkoppel: 177 Nm bij 5.600 t.p.m.
Wielophanging: veerpoten/getrokken wieldraagarmen
Remmen (v/a): schijven/schijven
Banden (v/a): 175-HR14

Technische hoogtepunten
•    Onder meer de 24-kleppen DOHC-motor, transistorontsteking, dubbele distributieketting, besturing met variabele overbrenging, McPherson-voorwielophanging en getrokken wieldraagarmen achter, limited slip differentieel (LSD), kuipstoelen.

Derde generatie (1989-1994), R32
Na een afwezigheid van zestien jaar kwam de GT-R in 1989 weer terug. Hij staat bekend onder de naam R32 en werd aangedreven door een 2,6-liter DOHC zescilinder lijnmotor met 206 kW vermogen. Dit was de eerste GT-R met vierwielaandrijving; de vorige versies waren achterwielaangedreven.

Met de verfijnde en elektronisch aangestuurde ATTESA E-TS vierwielaandrijving en multilink-wielophanging won de GT-R van de derde generatie elke race waaraan het model meedeed in de All-Japan Touring Car Championship.

Specificaties

Lengte x breedte x hoogte: 4.545 x 1.755 x 1.340 mm
Wielbasis: 2.615 mm
Spoorbreedte (v/a): 1.480/1.480 mm
Gewicht: 1.430 kg
Motor: RB26DETT (2,6-liter zescilinder lijnmotor, DOHC)
Maximumvermogen: 206 kW bij 6.800 t.p.m.
Maximumkoppel: 353 Nm bij 4.400 t.p.m.
Wielophanging (v/a): multilink/multilink
Remmen (v/a): geventileerde schijven/geventileerde schijven
Banden (v/a): 225-50-R16 92V

Technische hoogtepunten
•    Onder meer de 2,6-liter DOHC-motor, de ATTESA E-TS-vierwielaandrijving en multilink-wielophanging voor en achter.

Hoogtepunten uit de autosport
•    Winnaar in 29 opeenvolgende races in de periode 1990 t/m 1993 in het All-Japan Touring Car Championship
•    In 1990 winnaar van de 24-uursrace van de Nürburgring en van de 24-uursrace van Spa-Francorchamps
•    Winnaar van de 24-uursrace van Spa-Francorchamps in 1991
•    Winnaar van de Bathurst 1000 in 1991 en 1992

Vierde generatie (1995-1998), R33
Hoewel hij iets groter en zwaarder is dan zijn voorganger, onderscheidt de vierde generatie van de GT-R, de R33, zich met verbeterde stabiliteit dankzij de betere gewichtsverdeling, een veel stijvere carrosseriestructuur, verbeterde tractiecontrole en een hogere topsnelheid. Dit model zette op de Nordschleife van de Nürburgring een tijd van 7 minuten en 59 seconden – maar liefst 21 seconden sneller dan de R32.

Specificaties

Lengte x breedte x hoogte: 4.675 x 1.780 x 1.360 mm
Wielbasis: 2.720 mm
Spoorbreedte (v/a): 1.480/1.490 mm
Gewicht: 1.540 kg
Motor: RB26DETT (2,6-liter zescilinder lijnmotor, DOHC)
Maximumvermogen: 206 kW bij 6.800 t.p.m.
Maximumkoppel: 368 Nm bij 4.400 t.p.m.
Wielophanging (v/a): multilink/multilink
Remmen (v/a): geventileerde schijven/geventileerde schijven
Banden (v/a): 245/45ZR17


Technische hoogtepunten

•    Onder meer verbeterde aerodynamica, een versterkte carrosserie, een lager zwaartepunt en verbeterde gewichtsverdeling.

Hoogtepunten uit de autosport
•    Kampioen Japans GT Championship GT 500-klasse 1998
•    10e overall in de 24-uursrace van Le Mans 1995
•    15e overall in de 24-uursrace van Le Mans 1996

Vijfde generatie (1999-2002), R34
De R34 GT-R was het laatste model van Nissans supersportauto die werd aangedreven door de RB26DETT-motor en die uitgerust was met ATTESA E-TS-vierwielaandrijving. Dankzij de verbeterde structurele stijfheid van het platform en het feit dat dit model compacter was dan zijn voorganger (de wielbasis van de R34 is 55 mm korter dan die van de R33), bood de vijfde generatie van de GT-R nog betere wegligging en prestaties. Verbeterde aerodynamica, en een nieuwe vormgeving aan de onderzijde van de auto die veel meer neerwaartse druk genereert, droeg sterk bij aan het prestatievermogen van de uiterst sportieve GT-R.

Specificaties

Lengte x breedte x hoogte: 4.600 x 1.785 x 1.360 mm
Wielbasis: 2.665 mm
Spoorbreedte (v/a): 1.480/1.490 mm
Gewicht: 1.560 kg
Motor: RB26DETT (2,6-liter zescilinder lijnmotor, DOHC)
Maximumvermogen: 206 kW bij 6.800 t.p.m.
Maximumkoppel: 392 Nm bij 4.400 t.p.m.
Wielophanging (v/a): multilink/multilink
Remmen (v/a): geventileerde schijven/geventileerde schijven
Banden (v/a): 245/40ZR18

Technische hoogtepunten
•    Versterkte carrosseriestructuur, motor levert meer koppel, limited slip differentieel en voor het eerst een zesversnellingsbak.

Hoogtepunten uit de autosport
•    Kampioen Japans GT Championship GT500 in 2001
•    5e overall in de 24-uursrace van de Nürburgring in 2002
•    5e overall en 1e in zijn klasse in de 24-uursrace van de Nürburgring in 2004

Zesde generatie (2007-heden), R35
Werd in 2005 als GT-R conceptauto onthuld op de Tokyo Motor Show. De productieversie debuteerde twee jaar later op de thuismarkt in Japan. Nissans iconische sportieve visitekaartje bleef trouw aan zijn afkomst en bood opwindende prestaties en wegligging dankzij de nieuwste techniek. Deze versie werd aangedreven door een bijzonder krachtige V6 twinurbomotor en geavanceerde vierwielaandrijving in een bijzonder modern carrosserie die niet alleen rank, maar ook gespierd oogt.

Technische hoogtepunten
•    Onder meer 3,8-liter V6 twinturbomotor, cilinderwanden voorzien van een plasmalaag, sequentiële zesversnellingsbak met dubbele koppeling en schakelpeddels aan het stuur, hoogst geavanceerd ATTESA E-TS-vierwielaandrijving en Nissans Vehicle Dynamics Control (VDC-R).

Hoogtepunten uit de autosport
•    Super GT GT 500-kampioen in 2011
•    Super GT GT 500-kampioen in 2012
•    Blancpain Endurance Series-kampioen in 2015
•    Super GT GT 500 / 300 Series-kampioen in 2015
•    Winnaar Bathurst 12 Hour in 2015

 

Over Nissan Motor Co.

Nissan Motor Co., Ltd., de op één na grootste Japanse autofabrikant, is gevestigd in Yokohama en maakt deel uit van de Renault-Nissan Alliantie. Het bedrijf biedt werk aan meer dan 247.500 medewerkers wereldwijd en verkocht 5,32 miljoen auto’s in het fiscale jaar 2014 (1 april 2014 t/m 31 maart 2015). De totale omzet in dat jaar kwam uit op 11,38 biljoen yen (103,6 miljard dollar). Nissan levert een omvangrijk modelgamma van meer dan 60 modellen onder de merknamen Nissan, Infiniti en Datsun. Nissan is koploper in zero emissie-mobiliteit, met een hoofdrol voor de LEAF, de eerste grootschalig geleverde volledig elektrische auto. Het is het meest succesvolle elektrische model ooit met een marktaandeel van bijna 50 % in de klasse van zero emissie-vertuigen.
http://newsroom.nissan-europe.com/nl